Vrei copiii fericiți? Fă-te pe tine fericită!

 

 

Mi-ar plăcea să fac ceva pentru mine, să merg la sală, sa reîncep munca sau chiar să merg la psihoterapie pentru a mă vindeca de rănile trecutului, dar apoi mă gândesc că aș putea folosi banii să iau ceva copiilor sau pentru casă”

Am auzit acest discurs de foarte multe ori, femei, mame, care renunță la ele însele pentru copii sau familie. Sau cel puțin asta cred ele. Aceasta este tipologia femeii care a învățat să se sacrifice pe ea însăși pentru ceilalți, care crede că fericirea ei se citește în ochii celor pe care încearcă să îi facă fericiți. Poate cunoști sau chiar ești una dintre aceste femei.

Sunt acele femei care se ocupă de copii, care încearcă să le ofere timp, atenție, activități și joacă, care se ocupă de casă, cumpărături, gătit, uneori chiar după 8 ore de serviciu. Sunt acele femei care se epuizează de cele mai multe ori dăruind: timp, atenție, afecțiune – altora. Niciodată lor însele, pentru că atunci când o fac – fie încep să plângă copiii după ele și să se agațe de fusta lor, fie soțul spune că nu se poate descurca, fie apare ceva la serviciu care le solicită prezența. Fie chiar ele însele se simt vinovate. Sunt acele femei-mame indispensabile pentru familie, fără de care familia nu ar ști să se descurce.

Sau cel puțin așa simt ele.

Ce am observat însă lucrând cu acest tip de femei este că ele simt că trebuie să demonstreze ceva pentru a se simți apreciate, sau trebuie să devină indispensabile pentru că, inconștient, le este teamă că vor pierde afecțiunea celor din jur, sau simt că nu merită mai mult pentru ele însele, că nu sunt demne de a fi fericite și de a-și trăi viața așa cum își doresc, sau care cred că părerea lor nu este suficient de bună pentru a fi ascultată și de aceea doar părerea celorlalți este de luat în seamă. Însă toate aceste trăiri au existat acolo cu mult dinainte de a deveni mama, cu mult dinainte de a deveni soție. Aceste trăiri au fost sădite în copilărie când acest tip de femeie nu a primit afecțiunea de care a avut nevoie, sau părerea ei nu a fost importantă pentru ceilalți, sau a avut părinți prea stricți și controlatori etc

Însă tot acest sacrificiu de sine are un cost foarte mare. Femeia se simte nefericită, neputincioasă, ajunge inconștient să aibă resentimente pentru familia pentru care se sacrifică într-atât. Devine nervoasă și irascibilă, își pierde răbdarea și se simte fără sens.

Ce ar fi de făcut în această situație?

În primul rând fiecare femeie trebuie să conștientizeze că o femeie și o mamă fericită creează copii și familii fericite în mod autentic. O familie în care un membru se sacrifică de dragul celorlalți nu este o familie fericită. O familie fericită este una în care fiecare membru are libertatea de a-și urmări propriile interese, valori și propria fericire.

În al doilea rând, este important ca fiecare femeie să știe că DOAR EA are puterea să schimbe ceva în viața ei și că este DOAR responsabilitatea ei să o facă. Nu are nevoie de permisiunea nimănui, nici de a soțului, a copiilor , prietenilor sau a părinților ei

Cea mai importantă persoană din viața ta ești TU.

De aceea ție trebuie să îți dăruiești timp, afecțiune și atenție pentru ca apoi să ai de unde dărui și celor dragi ție. Și îți garantez că vor fi încântați de aceste schimbări. La început e posibil să întâmpini unele rezistențe pentru că cei din jurul tău s-au obișnuit ca tu să faci aproape tot. Dar dacă tu vei începe să îți dăruiești ție timp și afecțiune, vor învăța și ceilalți să facă asta pentru ei înșiși. Dacă tu îți vei lua puterea personală înapoi și vei fi mai responsabilă cu viața ta, și ceilalți vor fi la rândul lor mai puternici și mai independenți. Vezi, cum de fapt când renunți să te mai sacrifici, îi ajuți pe cei din familie să se simtă la rândul lor mai puternici și mai încrezători în propriile forțe

Așa că cel mai mare DAR pe care îl poți face familiei tale este un TU FERICIT

Tu vrei să îți iei puterea înapoi și să devii femeia și mama care visai să fii?

 

Cu drag,

Romelia

P. S. Din 10 septembrie, in fiecare miercuri dimineață de la 09.00, în București, te aștept la GRUPUL PENTRU MAME pentru a-ți dărui ție timpul, atenția și afecțiunea de care ai nevoie. Mai multe detalii AICI.

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments