Despre mindful parenting sau cum poți fi un părinte prezent

MAILMASTER __Subject: On 2014-01-17, at 2:11 PM, Pereira, Tania wrote: negative siblings brother people two kid fighting girl angry emotion family anger yoga fight contend confrontation strikesibling attitude unfriendly mother pulling argument young violent hurt sisters childhood boy emotional children white troubleproblem sad behavior caucasian kids quarrel tantrum relax child friend bully rivalry dispute upset friendship mindful parenting dreamstime dreamstime_xl_20799895(1).jpg

Un concept din ce în ce mai popular este cel de mindful parenting. Dar oare ce înseamnă  şi mai ales cum putem beneficia de el în mod practic în viața noastră alături de copiii noştri?

A fi mindful înseamnă a fi prezent, a fi în aici şi acum. Starea de prezență este un concept vechi în psihologie pe care noi, psihoterapeuții, îl folosim în cabinet pentru a-i ajuta pe cei cu care lucrăm să se focuseze pe aici şi acum, pe propriul corp şi astfel să îşi îmbunătățească capacitatea de a fi conştient de sine.

De când sunt mamă m-am folosit mult mai mult de capacitatea mea de a fi mindful. Când ai un copil nu prea mai ai cum fi altfel decât în prezent. Copiii sunt cei mai mari maeştri de mindfulness. Pentru mine a fi prezentă a însemnat să iau fiecare moment aşa cum a venit fără să mă mai gândesc cum aş fi vrut să fie. Când plângea copilul de exemplu mă concentram pe ce are el nevoie aici şi acum iar când era vesel mă bucuram din plin de asta. Nu îmi făceam planuri şi nu aveam aşteptări prea mari de la mine. Am observat că îi era suficient doar să fiu prezentă lângă el. Și reversul era valabil, când nu eram prezentă, deși fizic eram lângă el, știa cum să își arate dezaprobarea. Cel mai greu îmi era când plângea, însă am observat că în acele momente m-au ajutat foarte mult exercițiile de respirație. Nimic nu te aduce mai repede în prezent decât concentrarea pe propriul corp, aşa că închideam ochii şi mă concentram pe 3 inspirații şi 3 expirații. Apoi, când deschideam ochii, mă simțeam mai conectată cu puiul meu şi mai tot timpul, în mod intuitiv, îmi venea în minte o acțiune care îl ajuta: fie începeam să îi cânt, fie începeam să ma mişc sau pur şi simplu deveneam mai disponibilă să îi ascult plânsul.

Ce ajuta foarte mult în clipele dificile era faptul că eram prezentă iar asta însemna că nu lăsam alte gânduri să îmi acapareze mintea. Cel mai mare duşman al mindfulness-ului sunt gândurile care vor să te scoată din aici şi acum. De exemplu, atunci când copilul tău are o criză (un tantrum) şi în loc să fii prezent (adică să îl observi fără să te gândeşti la nimic) îți trec prin minte gânduri ca: “of, iar face o criza!”, “de ce s-a mai crizat acum?”, “nu mai suport când se crizează!”, “ce să îi fac să tacă?” etc., toate acestea te scot din starea de prezență şi te conectează la mintea ta, nu la copilul tău. Poate gândeşti acum: “bine, bine, dar când face o criză trebuie să mă gândesc ce să fac să îl ajut!”. Însă eu tocmai asta spun, cel mai mult îl ajuți fiind prezent, negândindu-te la soluții. Dacă reuşeşti asta vei vedea ca soluția va veni de la sine: poate fi sub forma unui gând spontan, a unei idei sau poate îți va veni să faci o anumită acțiune. Orice vei face însă va reprezenta cea mai bună cale izvorâtă din conectarea profundă şi autentică cu al tău copil.

Starea de prezența se obține prin exercițiu. Ne naştem cu această capacitate dar dacă nu o exersăm ea se pierde şi ajungem să trăim foarte mult în minte. Iată câteva sugestii pentru a deveni cât mai prezenți sau mindful:

 

  1. Lasă-ți zilnic timp doar pentru a fi

Alocă-ți chiar și 3 minute în care doar să fii, fără să te gândești la nimic, doar să observi ce este în jurul tău sau înlăuntrul tău (da, poți să îți observi gândurile dar să nu le dai curs).

  1. Concentrează-te pe respirație mai ales când ești stresat

După cum ziceam mai sus corpul este mereu în prezent așa că orice conectare la corp te aduce instant în aici și acum. Cel mai simplu exercițiu este cel de respirație: închide ochii și observă cum intră și iese aerul din nări. Fii atent la vârful nasului, la aerul care intră în nari, apoi în plămâni, cum aceștia se umplu și apoi se dezumflu pentru a elibera aerul înapoi prin nas. Urmărește-ți cel puțin 3 respirații pe zi și apoi observă cum te simți și ține minte sentimentul acela de a fi atent la tine însuți, fără gânduri, fără minte. Aceea este starea de prezență.

Folosește acest exercițiu când ești stresat cu problemele de la serviciu sau când țipă copiii și astfel vei reuși sa ieși din starea de reactivitate și să devii proactiv.

  1. Acceptă că nu eşti părintele perfect

Starea de prezență are marele avantaj că ne scoate din starea de reactivitate. Când copilul țipă și îți vine și ție să țipi înapoi la el înseamnă că ai devenit reactiv. Când te enervezi la acțiunile copilului tău, când îl judeci, când îl critici sau îl lauzi excesiv, când ești supraprotectiv sau dezinteresat, atunci ești reactiv. Acționezi din minte, adică „pe repeat”, acționezi așa cum au acționat cel mai probabil și  părinții tăi când erai mic. În momentul în care ești prezent ești creativ. Îți vin idei și soluții în mod spontan, te simți flexibil și liber. Îți vezi copilul separat de tine și nu iei personal nimic din ce face. Însă nu tot timpul ne iese și este important să acceptăm asta. Suntem oameni, avem și noi limite și nu putem fi prezenți 100% din timp. Ne face tare bine să ne acceptăm slăbiciunile căci așa îi învățăm și pe copiii noștri să se accepte când greșesc și să aibă curajul să încerce iar și iar. Important este să fim părinți suficient de buni

 

  1. Trăieşte din plin momentele de bucurie

Bucură-te cât poți de mult și la intensitate maximă. Râzi, cântă și dansează și joacă-te, joacă-te și iar joacă-te! O altă cale minunată de a exersa starea de prezență este joaca. Poate ai observat că atunci când se joacă puiul tău parcă timpul nu mai există pentru el, se află într-o creație continuă, este fluid și flexibil, are idei și mai presus de orice este fericit. Se află în starea de flux, adică este complet prezent. De aceea este joaca esențială pentru dezvoltarea integrală a oricărui om. Așa că învață tu de la el de data aceasta și JOACĂ-TE!

 

Spune-mi te rog dacă te-au ajutat aceste tehnici să devii mai prezent sau mindfull! Scrie-mi părerea ta într-un comentariu la acest articol!

Toate bune,

Romelia

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments