De ce copiii se joacă uneori agresiv

in-children-wrestling-e1370549326957

Am primit următoarea întrebare de-a lungul timpului de la părinții cu care lucrez la cabinet: de ce se joacă copiii agresiv? Mulți dintre ei sunt speriați de acest tip de joacă deoarece îşi imaginează că cei mici sunt sau vor deveni agresivi. Chiar ieri, Miruna, mama lui Cristian, un băiețel de 4 ani, îmi povestea cum l-a surprins pe Cristian jucându-se mai violent. El avea două jucării de pluş, un urs şi un iepure, iar ursul îl bătea pe iepure în timp ce îl făcea “prost”. Mama s-a speriat când l-a văzut şi i-a cerut să se oprească din acest joc. Pe moment Cristian s-a oprit însa a început să bată cu un băț de plastic canapelele şi a continuat cu alte jocuri asemănătoare.

Când a intrat  în cabinet Cristian şi-a ales câteva miniaturi pe care le-a pus în lădița cu nisip. Eu nu am intervenit, l-am lăsat să îşi desfăşoare jocul liber. A început să se joace cu personajele alese şi să le plimbe prin nisip. La un moment dat un crocodil a început să bată un porcuşor. Atunci mi-am adus aminte de jocul de care îmi povestise mama lui. Am privit şi am fost atentă la desfăşurarea jocului fără să intervin. Nu intervin niciodată în joaca copiilor, aceasta are un caracter sacru pentru ei şi din joaca lor liberă apare vindecarea interioară. Crocodilul a început să îl facă “prost” pe porcușor şi continua să îl bată. La un moment dat îl întreb pe Cristian:

– Dar din ce cauză îl bate crocodilul pe porcuşor?

– Pentru ca şi porcuşorul l-a bătut pe crocodil! Îmi raspunde băiețelul.

– Aha, să înțeleg că crocodilul s-a supărat ca a fost bătut de procuşor şi acum îl bate şi el!

– Da, şi l-a făcut şi prost!

– Cine? Porcuşorul? Întreb eu.

– Da, porcuşorul l-a făcut prost pe corcodil!

– Înțeleg!

– Dar pe tine te-a făcut cineva prost Cristian?

– Da! Mi-a răspuns pe un ton timid. La grădi prietenul meu Matei mi-a zis că sunt prost că nu desenez la fel de bine ca şi el.

– Şi cum te-ai simțit?

– Rău!

– Şi i-ai spus şi lui cum te-ai simțit?

– Nu.

 

Iată cum de fapt Cristian punea în joc un eveniment pe care l-a trăit la grădiniță şi în care s-a simțit agresat. Joaca agresivă dintre porcuşor şi crocodil nu era altceva decât o cale de a-şi vindeca o traumă.

Joaca copiilor este mai mult decât distracție, este o cale simbolica prin care copiii îşi vindecă sufletele de situațiile traumatice, agresive pe care le-au suferit iar a bloca aceasta cale înseamnă a-i lua copilului posibilitatea de eliberare şi de reîntoarcere la o stare de bine.

Este sănătos pentru copii să se joace agresiv atâta timp cât nu agresează alte ființe, copii sau animale. Acolo punem limite. Dar faptul că două animăluțe de jucărie se bat este în beneficiul copilului.

De aceea tu ca părinte nu trebuie sa te sperii dacă îl vezi jucându-se astfel ci să te întrebi dacă a trăit ceva asemănător. Şi lasă-l să îşi desfăşoare joaca pentru a se putea vindeca. Prin joacă el se eliberează de agresivitate, face ce nu a putut face în realitate. Astfel poate găsi soluții la gestionarea acestor tipuri de situații.

A-i refuza joaca de acest tip copilului înseamnă a-l condamna la căutarea obsesivă a unei eliberări care în timp poate duce la acte reale de agresivitate, chiar şi împotriva altor ființe.

Copiii se mai pot juca agresiv și cu adulții sau cu alți copii. Si în acest caz ei nu fac altceva decât să își consume furia și agresivitatea acumulată de-a lungul zilei sau a unei perioade mai mari de timp. Între frați se acumulează multă agresivitate care de obicei este bine să fie lăsată să se desfășoare până în punctul când cineva este în pericol de a fi rănit. Atât joaca simbolică cu jucării cât și cea fizică sunt extrem de necesare pentru sănătatea psihică a copiilor. Tocmai eliberarea agresivității la vârste mici ferește copilul de a fi agresiv mai târziu.

Spune-mi dacă şi al tău copil de joacă agresiv? Cum se simte după?

 

Spor la joacă!

Romelia

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments