Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor

copii

Gary Chapman și Ross Campbell (autorii cărții Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor) au descoperit că există 5 limbaje ale iubirii la oameni. Din cele 5 limbaje, fiecare persoană are unul principal care îl face să se simtă iubit. Aceste 5 limbaje sunt: atingerea fizică, timpul acordat, cuvintele de încurajare, serviciile și darurile. Autorii au observat că, deși ne place să primim iubire prin toate cele 5 limbaje, un anumite canal este mai dezvoltat decât celelalte. De exemplu, dacă limbajul preferat de iubire sunt mângâierile, atunci degeaba ne oferă partenerul nostru o multitudine de cadouri, dacă nu ne oferă și atingere, atunci noi nu ne simțim iubiți.

Aceste limbaje se formează în copilărie, iar cel preferat se dezvoltă pe măsură ce creștem. Când sunt mici, copiii au nevoie ca cei care îi îngrijesc, părinții de obicei, să își manifeste iubirea prin toate cele 5 limbaje de iubire. Pe măsură ce cresc însă cei mici, un limbaj preferat începe să se formeze.

De ce este important să cunoaștem aceste limbaje de iubire? Deoarece fiecare dintre noi, iar copiii cu atât mai mult, are un rezervor emoțional care trebuie umplut periodic, așa numitul rezervor de iubire. Pentru ca un copil să crească încrezător în forțele sale, să se simtă valorizat, respectat și să fie cât mai predispus la a colabora cu părintele atunci trebuie să aibă rezervorul iubirii plin. Acest rezervor se umple prin intermediul tuturor celor 5 limbaje de iubire.

De multe ori părinții cu care lucrez în cabinet se plâng de copiii lor că nu colaborează, că nu fac ce li se cere și sunt opoziționiști. Atunci îi întreb dacă ai lor copii au rezervorul de iubire plin. Cele mai multe răspunsuri sunt ridicări din umeri. Părinții nu cunosc acest concept. După ce le explic ce înseamnă realizează că de fapt rezervorul copiilor lor este cam gol. Copiilor li se cere să facă destul de multe lucruri dar trebuie să primească iubire pe măsură pentru a fi mai predispuși la colaborare. Aceste limbaje de iubire se aplică tuturor copiilor indiferent de vârstă, de la bebeluși la adolescenți.

Iată cum funcționează ele:

  1. Atingerea fizică – copiii au nevoie încă de la naștere de cât mai multă atingere fizică, mângâiere, masaj, legănat și ținut în brațe. În acele momente ei se simt în siguranță și relaxați. De altfel s-a descoperit o corelație între dezvoltarea neurologică a copiilor și frecvența cu care au primit mângâieri fizice, în sensul în care cu cât un copil a fost mai des mângâiat cu atât mai bine s-a dezvoltat din punct de vedere neurologic.
  2. Timpul acordat – folosirea acestui limbaj presupune petrecerea a cât mai mult timp posibil împreună cu copilul. Fie că te joci cu el, fie că vă plimbați sau că stați de vorbă, toate aceste activități petrecute împreună îi oferă o hrană emoțională sănătoasă copilului tău. Prin faptul că petreci timp de calitate cu el, timp în care atenția ta este focalizată asupra lui, el înțelege că este important pentru tine și astfel îl ajuți să se simtă valorizat și încrezător.
  3. Cuvintele de încurajare – copiii se dezvoltă cel mai armonios în cadrul unei relații pline de căldură și afecțiune. Această afecțiune este important să fie transmisă și prin cuvintele de încurajare, de laudă constructivă. Copiii au nevoie de feed-back, astfel știu că sunt văzuți și că ceea ce fac este important pentru cei din jur. A sta de vorbă cu al tău copil și a-i spune ce îți place la el sau la felul în care face lucrurile îi creează un sentiment de adevărată valoare personală.
  4. Serviciile – sunt acele lucruri pe care fiecare părinte le face pentru copilul său. Fie că îi pregătește masa, îi spală hainele sau îi coase un nasture la haină, toate aceste lucruri îi dau de înțeles copilului că el este important în familie și că merită să primească.
  5. Darurile – acest limbaj al iubirii îi învață pe copii să dăruiască și primească. În momentul în care primesc daruri de la părinții lor, daruri nu neapărat mari în valoare dar oferite cu entuziasm și iubire, copiii trăiesc o mare bucurie. Ei observă astfel cât de frumos este să primești. Iar asta îi va încuraja în viitor și pe ei să dăruiască sau să primească daruri de la alte persoane cu bucurie și cu inima deschisă. De reținut însă că aceste daruri nu trebuie făcute la modul manipulativ – dacă faci ce te rog eu îți dau asta sau asta. Dacă un copil este manipulat sau condiționat prin daruri el nu va învăța să primească cu adevărat ci va învăța că toate i se cuvin sau că pentru a da ceva cuiva mai întâi trebuie el să primească. În timp se va transforma într-un om care va manipula la rândul lui pe alții sau se va lăsat manipulat prin obiecte. Darurile trebuiesc făcute fără așteptarea de a primi ceva în schimb de la copil, ci doar de dragul de a-ți manifesta iubirea de părinte și prin această modalitate.

În concluzie, dacă îți dorești o relație frumoasă, vie, plină de căldură și iubire cu al tău copil atunci oferă-i iubire prin toate cele 5 limbaje. Astfel el va avea rezervorul de iubire plin și în acest mod va fi și mai predispus la a colabora cu tine.

Reține însă următorul lucru. Dacă la un moment dat vei observa că al tău copil a dezvoltat o preferință pentru un anumit limbaj de iubire, de exemplu pentru cuvintele de încurajare, asta înseamnă că cel mai repede i se va umple rezervorul de iubire dacă vei folosi mai des acest tip de limbaj. În schimb, va fi și sensibil la acest limbaj. Adică un copil al cărui limbajul preferat sunt cuvintele de încurajare va fi extrem de sensibil la cuvintele critice și la jigniri verbale. Aceste cuvinte descurajante au efecte devastatoare pentru el și produc răni adânci care foarte greu se mai pot vindeca. Același lucru este valabil și pentru celelalte limbaje de iubire. Niciodată să nu-ți retragi iubirea față de copil prin limbajul lui preferat de iubire. Acest lucru îl va devasta.

În final spune-mi cum crezi că te ajută aceste informații? Ai identificat limbajul tău preferat de iubire? Dar pe cel al copilului tău?

Cu iubire,

Romelia

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments